Skogsvillor

Värmdö 2020 -

“Vi uppsöker gläntornas ljus
och bor till en del i städer
där vi får för oss
att vi är oss själva.
Ändå är vi vad vi är
ett granskogsfolk”

Harry Martinson, Tuvor, 1973

Projektet beskrivet som Skogsvillor går mot strömmen genom att föreslå bevarandet av skogen i symbios med utveckling tack vare en varsam planeringsstrategi. Vi vill skapa en alternativ stadsutveckling som bevarar platsen och låter skogen vara skog, för alltid.

Vi måste göra det möjligt för människor att leva varsamt och respektfullt, i och med naturen. Det kan vi åstadkomma genom en hållbar stadsutveckling som är en del av den naturliga världen. Bostadsprojekt med djup respekt för sin omgivning, som samarbetar med naturliga ekosystem som grannar. Då kan människor komma i kontakt med sina rötter och bli en del av ett världsomfattande nätverk. Vi vill skapa platser som läker människors själar och skyddar miljön.

Vår avsikt är att arbeta med skogen på ett liknande sätt som när vi utvecklar våra projekt. Symbiotiskt. 
Nätverkande. Hjälpsam. Dold.

Skogsvillorna strävar efter att vara osynliga. Vi kliver försiktigt på marken och låter skogen som omger oss vara. Vår arkitektur är fylld av respekt, den vill inte visa upp sig, den vill smälta in. Gömd i skogen, bland träden, blåbärsriset och ormbunkarna. Utan vare sig stängsel eller staket och med få vägar, är trähusen i vårt koncept för Nya Kalvandös skogsvillor nästan omöjliga att urskilja från skogen runt dem. Det gör det möjligt för dess invånare att bli 2000-talets skogsfolk.