Park och husbro

2006 – 2023

Gamla Lidingöbron är en av Stockholms vackraste broar. Den byggdes under åren 1917-1925 och har en fackverkskonstruktion liknande Eiffeltornets. En fackverksbåge med ett spann på 140 meter inleder förbindelsen mellan Stockholm och Lidingö.

Bron var dock i behov av omfattande renovering. Men istället för att se till dess värde och bevara bron beslutade sig kommunen för att riva den. Kommunen menade att en upprustning av bron skulle bli allt för kostsam.

Vi har bott på Lidingö och studerat och jobbat inne i Stockholm. Vi har gått över bron 500 gånger om året och varje gång fascinerades vi av brons konstruktion, dess imponerande stålbåge, den lugna platsen och utsikten över vattnet.

Vår förälskelse till Gamla Lidingöbron i kombination med våra kunskaper som arkitekter har inspirerat oss till att göra ett förslag för bevarande av bron.

Planen var att bygga 50 förstklassiga lägenheter inuti bron med läge mot väst. Ovanpå bron skulle en offentlig park med promenadstråk i stil med High Line på Manhattan skapas.

un.se och partners letade efter den bästa platsen för att flytta den historiska bron och bygga parken och bostäderna, vilket skulle förlänga brons liv med ytterligare 120 år.

Credits:
Project owner and developer: un.se
Partners in charge: Filipe Balestra, Sara Göransson
Bridge architecture: Filipe Balestra and Sara Göransson with Takuma Tsuji, Justin Paul Ware, Rémy Turquin, Martinho Pita, João Albuquerque, Stephanie Edwards, David Relan, Karina Vissonova, João Esteves, Kathrine Rasmussen, Kristina Bramstorp, Sophie Mønster Nykjær, Guilherme Pinto, Tiago Lucena, Carolina Cantante, Marie-Louise Hellgren, Simone Back Prochnow
Bridge design: Balmond & Adão – António Adão da Fonseca, Cecil Balmond, Renato Bastos, Tiago Alves
Contractor: Serneke – Fredrik Jonsson, Victor Julin
Risks and fire consultant: Brandskyddslaget – Staffan Bengtsson, Erik Midholm
Accessibility: Elena Siré
Environmental consultant: Iterio – Pernilla Troberg
Legal: Eversheds-Sutherland – Tord Svensson, Johan Kennemyr
Bridge relocation: Marine Group – Jan Lindbäck
Sales: Residence Christie’s